Tom Kosmo, The Shepherd

Tom S. Kosmo- separatutstilling i Trykk 17 

Tom S. Kosmo er utdannet ved Kunsthøyskolen i Bergen, der han også bor og jobber. Han arbeider med figurativt maleri og grafikk i en surrealistisk tradisjon. Kosmo er opptatt av å opprettholde og fornye tradisjonelle kunnskaper og teknikker og benytter i stor grad anakronistiske strategier i sine arbeider, som stokker om på fortid/samtid og tradisjon/populærkultur. Symbolbruken fra den klassiske tradisjonen er byttet ut med vår tids mangel på entydige symboltolkninger og fremstår som underfundige og tvetydige. Estetikken hans er klassisk i sin strenge struktur, men er iblandet en barnlig mentalitet.

Denne utstillingen fokuserer på kunstnerens grafiske produksjon, spesielt innen teknikken mezzotint, og er hans første utstilling i Stavanger. Kosmo har de siste årene stilt ut omfattende i inn- og utland, og er tidligere kjøpt opp av bl.a. Nasjonalmuseet, Bergen kunstmuseum og Nordnorsk kunstmuseum.

Tom S. Kosmos arbeider spiller på en tradisjon med klassiske grafiske illustrasjoner og kunstverk, samtidig som han bruker et nytt allegorisk bildespråk , med til tider bisarre skikkelser – noen ganger dyr, noen ganger mennesker, noen ganger blanding av dyr og menneske. Allegoriene og symbolikken Kosmo etablerer er sjelden entydig, og ofte fremstår bildene hans som underfundige, mørke og illevarslende. På den annen side har bildene hans nesten alltid et humoristisk aspekt, som blandet med den dystre undertonen gir arbeidene en særegen signatur.

Av Arne Skaug Olsen

Kritikk, Stavanger Aftenblad 20.11.2012

tom kosmo